Tapu olarak da Bilinen Türk Tapusu Nedir?
Bir mülkün mülkiyet haklarını belirleyen yasal ve resmi bir belgedir. Belge ayrıca mülk ve mal sahibi hakkında bilgi içerir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü - TOM) tapu sicil ve arşivinden sorumludur. Türkiye'deki her şehrin TKGM tarafından işletilen bir tapu dairesi vardır. TKGM, Osmanlı İmparatorluğu'nun yeni doğan Türkiye Cumhuriyeti'ne miras kalan bir kurumudur.
Türkiye'de Tapu Türleri (Tapu)
Türk tapusu içerisinde taşınmazın niteliğine ve mülkiyetine göre çeşitli türleri bulunmaktadır. İki kategoriye ayrılabilir:
1. Mavi Tapu
Bu tapu, tapu ve ortak mülkiyet düşünülerek yazılır. Türkiye'de mavi olanlar, şehir planlama planına uymayan ve öncelikle tarım için kullanılan gayrimenkuller için ihraç edilmektedir. Ayrıca aşağıdaki gibi tanımlanabilir:
Paylaşılan tapu sahiplerinin genellikle mülk üzerinde daha az kontrole sahip olduğunu unutmayın. Ayrıca, sahibinin mülkün satışı, bakımı ve bakımı hakkında karar verme yeteneğini de kısıtlar. Ortak mülkiyet unvanına sahip ev sahiplerinin mülk üzerinde ipotek almasına izin verilmez.
2. Kırmızı Tapu
Bu, Türk tapusunda listelenen birimlerin bireysel mülkiyetini gösteren bir mülkiyet unvanıdır.
"Kat mülkiyeti" veya "kat irtifakı" terimi, ticari veya konut mülkleri için yaygın olarak kullanılan bir mülk unvanını ifade eder. Formda, satın alınan mülkün hangi kategoriye ait olduğunu gösteren bir onay kutusu vardır.
* Kat İrtifakı: Bazen inşaat kulluğu olarak da anılır. Başlık, mülkün geliştirme veya inşaat faaliyetinin hala devam ettiğini gösterir. Bir kat irtifakı unvanı, kaynak onayına göre "yapım aşamasında" olan birimlerin tahsisini yansıtır.
*
Kat Mülkiyeti: Geliştirme aşaması tamamlandıktan sonra mülk, inşaatın tamamlandığını doğrulamak için yerel belediye yetkilileri tarafından denetlenir. Bir unvanın bir sonraki seviyeye, tam mülkiyete çevrilmesine izin veren bir İskân veya oturma izni verirler.
* Devir Mülk: Bu başlık, kesirli veya zaman paylaşımlı bir hisse satın almanızı sağlar. Bir mülk belirli bir süre için sahiplenildiğinde, teklif edilir.
Türk Tapusunu Nasıl Alabilirim?
ELKA HOMES ekibi , Türk tapusu (Kadastro ve Sicil Dairesinde) satın alma süreciniz için gerekli randevuları alıp, mülkünüzün tapusunu alabilmeniz için gerekli devlet idarelerine götürecektir. Bu prosedür, Türkiye'de mülk satın almak için düzenli bir prosedürdür.
Bir mülk seçtikten ve sözleşmeyi acentelik ofisinde imzaladıktan sonra Tapu Ofisine randevu başvurusunda bulunur ve gerekli tüm belgeleri teslim ederiz. Satış uzmanımızla birlikte bu süreçten geçebilirsiniz, ancak Noter Bürosunda sizin adınıza ilerlememizi sağlayacak Vekaletname de verebilirsiniz.
Tapu devri sırasında hem satıcı hem de alıcı (veya Vekaletname belgesinde sizin tarafınızdan belirlenen kişi) hazır bulunmalıdır. Yeminli tercüman her zaman Tapu Ofisinde bulunur.
Tapu Devir İşlemi için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Hangi mülkü satın almak istediğinize ve satın alma fiyatına karar verdikten sonra tapu işleminize başlayabilirsiniz. Size memnuniyetle yardımcı olabiliriz veya aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Tapu devri için aşağıdaki belgeler sağlanmalıdır:
* Alıcılar Vergi Numarası (Vergi Numarası)
* Pasaport fotokopisi ve tercümesi
* Değerleme raporu
* Satıcının kimlik kartı veya Pasaportu
* Rayiç belgesi
Tüm bu gerekli belgeler satış uzmanımız tarafından hazırlanarak Tapu Müdürlüğüne iletilerek TAPU senedi (TAPU) düzenlenmektedir. Bunları kendiniz de hazırlayabilir ve Tapu ofisindeki randevunuza katılabilirsiniz.
Tapu Almanın Adımları Nelerdir?
TAPU veya Türk tapusu alma prosedürü aşağıdaki gibidir:
Adım 1: Tapu ücretini kimin ödeyeceğini belirleyin.
Adım 2: Belediyeye bir başvuru gönderin ve emlak vergisini ödeyin.
Adım 3: Tapu Genel Müdürlüğü'ne başvuru yaptıktan sonra randevu alın.
Adım 4: Ücreti ödeyin
Adım 5: Alıcı ve satıcıların kararlaştırılan zamanda Tapu Siciline gelmeleri gerekmektedir.
Türk Tapusunu Almanın Maliyeti
Türkiye'de gayrimenkul alım satımında tapu devri ile ilgili bazı giderler söz konusudur.
* Genellikle damga vergisi olarak bilinen Türkiye tapu devir ücreti, satın alma bedelinin%4'üdür.
* Tapu devri veya takası, satış veya satın alma sırasında gerçekleştirildiğinde, bu görev vergisinin ödenmesi gerekir. Çoğu durumda, satıcı satış fiyatını belirtir ve alıcı komisyonu öder.
Türkiye'de Tapu Almak Ne Kadar Sürer?
Tapu devri 3-5 gün içinde tamamlanır; Tapu Dairesine yapılan ödemelerin işlemin son gününde alıcı tarafından yapılması gerekmektedir.
Mülkün tapusunu aldıktan sonra, su ve elektrik aboneliklerinde size yardımcı olacağız.