Tapu

Türkiye'de TAPU, gayrimenkul alıcısının önemli bir belgesidir.

Türkiye'de TAPU, gayrimenkul alıcısının önemli bir belgesidir.
Avrupa ve BDT ülkelerinden gelen birçok yabancı vatandaş zaten Türkiye'de deniz kenarında konut sahibi olmuş ve sayıları her geçen yıl artmaktadır.
Türkiye'nin emlak piyasasında, alıcıların özellik ve değer bakımından farklı talepleri için çok çeşitli nesneler bulunmaktadır. Türk hükümeti şeffaf ve güvenli anlaşmalar için tüm koşulları yarattı. Kelimenin tam anlamıyla birkaç gün içinde, ülkenin popüler bölgelerinde konut veya ticari mülkün tam sahibi olabilirsiniz.
Yabancı yatırımcıların satış işleminden sonra aldıkları belgeler ne kadar meşrudur? Türkiye'de TAPU nasıl yapılır ve bu belge nedir? Bu ve diğer soruların cevaplarını makalemizde bulabilirsiniz.
Türkiye'de neden bir yabancıya TAPU gerekiyor?
Türkiye'de gayrimenkul tescili için prosedür, son aşamada alıcıya bir TAPU verilmesi anlamına gelir.
TAPU, Türkiye Cumhuriyeti'nde satın alınan taşınmaz malların (arazi, konut veya ticari alanlar) sahipliğini resmi olarak teyit eden ana ve tek belgedir. Türkiye yasalarına göre, tanıklığın elden çıkarılmasından sonra, mahkemelerde bile onun yasallığına itiraz edilemez.
Tapu'nun tescili prosedürü, Türk vatandaşları ve yurt dışından gelen yatırımcılar için aynıdır ve bu da güney eyaletinde mülk sahibi olma haklarını eşit olarak teyit etmektedir.
Türkiye'de bir yabancıya dairenin tescili, bir tanesinin değil, birkaç sahibinin sahipliğine dair bir kanıt sağlama olasılığını garanti eder. Toplam sahip sayısı, mülkün eşit olarak bölündüğü veya anlaşmaya göre bölündüğü 10 kişiye ulaşabilir. Bu durumda, yatırımcıların her biri, diğer sahiplerin resmi rızasını alarak paylarını satma hakkına sahiptir.
TAPU türleri: Mavi ve kırmızı arasındaki fark nedir?
Türkiye'de sahiplik belgesi iki tiptir: kırmızı veya mavi.
Türkiye'de kırmızı tapa'nın ne olduğu, içinde belirtilen bilgilere dayanarak belirlenebilir. Üzerine inşa edilmiş bir mülk ile arazinin sahibine verilir.

Mavi renkli belge, herhangi bir bina olmaksızın zemine yapılır.
Türkiye'de mülkiyet haklarının tescili
Türkiye'deki mülklerin mülkiyeti, başlık sistemine göre düzenlenmektedir. Yani, sadece yetkili bir devlet organı olan Kadastro Odası bunu yapmaktadır. Anlaşmanın her iki tarafının huzurunda tanıklığın aktarılmasının gerçekleştiği yer burasıdır.
Tapu'yu kayıt altına almak için, Kadastro Bürosundaki satıcının bir bildiri yazması ve ilgili bir kağıt paketi eklemesi gerekecektir. İşlemin ikinci tarafının (alıcı), sertifikayı yeniden dosyalamak için başvuruda bulunurken Kadastro Departmanında bulunması gerekmez.


Talep gönderildikten sonra ve belgelerin son imzalanmasından önce, satıcı ile alıcı arasında tüm karşılıklı anlaşmalar yapılmalı, vergiler ve harçlar ödenmelidir. Özellikle de:
mülk satın almak için bir kerelik vergi;
kadastro ücreti;
devlet hizmet ücreti.
Yeni TAPU hemen verilmiyor, bu süreç birkaç gün sürüyor. Kayıt süresinin sona ermesinden sonra, sahibin kendisi Kadastro Ofisine gelip belgeyi alması gerekir.
Tüm belgeler mülkiyet devri için hazır olduğunda, işlemin her iki tarafı da belgelerin nihai olarak imzalanması için Kadastro Odasındaki toplantının tarihini ve saatini belirten bir SMS bildirimi alacaktır. Buluşma tarihi kurumun yoğunluğuna bağlıdır, ancak nadiren iki iş günü aralığını aşmaktadır.
Bir yabancının mülkünü satın alırken, toplantıya lisanslı bir jüri tercümanı mutlaka katılmalıdır. Anlaşmanın tüm ayrıntılarını açıklayacak, belgeleri yatırımcının ana diline çevirecek ve imzasını atacaktır. Tercüman, çalışmalarının kalitesinden cezai olarak sorumludur.
TAPU kaybolursa, tam anlamıyla bir iş günü içinde geri yüklenebilir.
Tapu'nun belgesine hangi veriler giriliyor?
Yapıya sahip arsa başına TAPU (kırmızı renkte) bu bilgileri içerir:
-Bölge
-Şehir
-Semt
-Yerleşim yeri
-Sokak
-Konum
-Sahibinin fotoğrafı (isteğe bağlı)
-8, 9, 10 Arazi koordinatları
-Arazinin durumu (Kadastro Odasına göre)
-12, 13, 14, 15 Yeni sahibine ait arazi alanı (satın alınan mülkün büyüklüğü ile orantılı olarak)
-Yeni sahibine ait gayrimenkulün durumu (mülk türü)
- Satın alınan mülkün değeri
-Önceki sahip (ler) hakkındaki veriler
-Yeni sahip (ler) hakkındaki veriler
-Önceki sahibin tescilindeki TAPU numarası (sahiplik haklarının her transferinde değişir)
-Nesnenin önceki sahibi tarafından satın alındığı tarih
-Yeni Tapu belgesinin kayıt verileri
-Bu mülkün yeni sahibi tarafından satın alındığı tarih
-Kadastro Müdürünün mührü ve imzası
Tapu'da, nesnenin belirtilen değeri, kural olarak, piyasadan daha küçük bir yöne farklılık gösterir. Bu şekilde, yeni sahibi satın alırken daha küçük bir vergi ödeyebilir. Bu, vergileri gizlemenin bir yolu olarak kabul edilmeyen resmi bir hükümdür. Bununla birlikte, piyasa fiyatı kadastrodan daha düşük olamaz (yetkili komisyonun kadastro fiyatını akran değerlendirmesi sırasında belirler).
Türkiye'de Tapu'nun tescili için hangi belgelere ihtiyaç var?
Türkiye'de gayrimenkul satın almak için belgeler şunlardır:
-Alıcının pasaportunun orijinali ve Türkçe'ye çevirisi.
-Türkiye'de alınan bireysel vergi numarası.
-Resmi formdaki başvuru formu.
- Gayrimenkulün uzman değerlendirmesiyle ilgili sonuç.
-Geçerli ve geçerli TAPU.
-Satıcının kimliğini doğrulayan bir belge.
Risk almadan Türkiye'de karlı bir mülk satın almak istiyorsanız, Türkiye'de lisanslı bir emlak acentesi olan Elka Homes Real Estate'e başvurun. Mükemmel daireleri seçeceğiz ve en kısa sürede adınıza veya tüm ailenize TAPU düzenlemenize yardımcı olacağız.

Uygulama Fark Bilişim - 2022