Gayrimenkul değerleme raporu nedir ve nasıl alınır?
Değerleme raporu, yabancı gayrimenkul alıcılarını korumak için
zorunlu olan bir rapordur. Bu sayfada gayrimenkulünüz için değerleme raporu alırken ihtiyacınız olacak evraklar ve zorunlu değerleme raporu hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Ekspertiz Raporu | Türkiye’de Gayrimenkul Değerleme Raporu
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yeni uygulamasına göre, 15 Şubat 2019 tarihinden itibaren,
yabancılara yapılan gayrimenkul satışlarında gayrimenkul değerleme raporunun alınması zorunludur (yakında bütün gayrimenkul satışlarında geçerli olacaktır). Bu rapor, SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) tarafından yetkilendirilmiş 2 yeminli değerleme uzmanı tarafından yapılması gerekir. Uzmanlar gayrimenkulü yerinde görür, belediye ve tapudaki planları ve belgeleri inceler ve buna göre değerleme raporlarını yazarlar.
Gayrimenkul Değerleme Raporu Nedir?
Ekspertiz raporu, yabancı ülke vatandaşları
Türkiye’de gayrimenkul satın alırken, alınması zorunlu belgelerden birisidir. Bu değerleme raporu, gayrimenkulünüzün vergi değerini de belirleyeceği için, önemli bir belgedir. Bu belge sayesinde, gayrimenkul aldığınızda ve konut kredisi ödediğinizde doğru miktarda vergi ödersiniz. Ayrıca bu zorunluluk, yabancıların dolandırılmasını da engellemektedir. Ayrıca yatırım üzerinden
Türk vatandaşlığı almak isteyen yabancılar için de gayrimenkul değer hesaplamasında da kullanılmaktadır.
Yabancı yatırımcılar, tapu başvurusu yapmadan önce ekspertiz raporlarını almak zorundadırlar. Gayrimenkul değerleme yaklaşık 2 gün sürer. Daha sonra, görevli memur, bölgedeki diğer gayrimenkul fiyatlarını da inceleyerek, 20-35 sayfa kadar bir rapor hazırlar.
ELKA HOMES olarak,
sadece SPK tarafından yetkilendirilmiş görevlilerle çalışıyoruz. Bu ekspertiz raporunun ortalama fiyatı ise 3.000 – 4.000 TÜRK LİRASI + KDV arasında oluyor. Fiyat, konum ve gayrimenkulün sahip olduğu özelliklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ayrıca bu rapor 3 ay geçerlidir ve alındıktan 3 ay içerisinde tapu başvurusu yapılmalıdır.
Değerleme raporu gayrimenkuller için 2-3 gün kadar bir süre içinde çıkarken, otel, iş, ya da arazi için fizibilite raporları almak 2 haftadan 1 aya kadar sürebilmektedir.